A,Hoofdklasse,Nieuws,Slider,Zaterdag Ploeg-in-vorm RKAV Volendam houdt ook koploper Sparta Nijkerk in toom; zes wedstrijden ongeslagen

VOLENDAM – Vijf overwinningen uit de laatste zes wedstrijden en een gelijkspel tegen titelkandidaat Ajax. De wereldvorm van RKAV Volendam duurt voort, want ook koploper Sparta Nijkerk moest zaterdag genoegen nemen met een punt: 1-1.

Door: Daniël Gontha
Archieffoto: RKAV-Volendam.nl

Dat het een zware klus zou worden voor de ploeg van Edwin Keizer was vooraf duidelijk. De bezoekers staan ruim aan kop van de hoofdklasse A en verloor dit seizoen pas één keer. Onder leiding van Simon Ouaali verloor Sparta Nijkerk alleen tegen Quick Boys. Aan Volendam de taak om de ongeslagen reeks van de Spartanen (negen wedstrijden) te verbreken.

Want ook de oranjehemden zijn bezig aan een uitstekende reeks. Het zit Volendam eindelijk eens mee en dat werd vorige week maar eens bevestigd. In een spectaculaire wedstrijd in en tegen Montfoort werd in de blessuretijd met 5-6(!) gewonnen. Na 0-4 voor te staan, kwam Montfoort terug tot 4-4, maar gingen de Volendammers uiteindelijk met de drie punten terug naar het vissersdorp.

Topscorer Joey Tol met acht doelpunten stond zaterdag ‘gewoon’ weer in de punt van de aanval met naast hem Kevin Giele en Rachid El Yaakoubi. Het ‘Kwabo Stadion’ zat aardig gevuld en klokslag twee uur werd er afgetrapt.

Geen spektakel

Hoewel het eerste fluitsignaal al een tijd had geklonken kwam de wedstrijd maar niet van de grond. Beide ploegen probeerden er voetballend uit te komen, maar de eindpass was te slordig of te onnauwkeurig. Het schaakspel dat zich vooral op het middenveld afspeelde zorgde niet voor het spektakel waar vooraf op gehoopt werd. Opvallend was het gelijkopgaande beeld. De Volendammers hadden niet veel moeite om de aanvallen van Sparta Nijkerk tegen te houden en konden eenvoudig mee in het niveau. Het enige opwindende moment kwam van de voetbal van El Yaakoubi. Uit een ingooi belandde de bal voor zijn voeten, waarna de buitenspeler uit een moeilijke hoek keeper Kevin Rijnvis probeerde te verschalken. De laatstgenoemde keerde zijn inzet.

De theepauze werd dan ook bereikt met een 0-0 tussenstand. De tweede helft was nauwelijks onderweg of er was al meer gebeurd dan in het hele eerste bedrijf: de thuisploeg kwam goed weg toen een kopbal van Sefanja Davids op de paal belandde. Maar vijf minuten later was het alsnog raak. Dave Huymans kon uit een matige voorzet de bal alsnog achter keeper Kees Tol krijgen: 1-0. Op basis van de tweede helft, waarin de bezoekers veel druk vooruit zette, was de tussenstand terecht.

Maar het Volendam van de laatste weken zou niet zomaar opgeven. En dat deden ze dan ook niet. Vijf minuten later zorgde Giele voor prachtige steekpass op de vrijlopende Joey Tol. De spits kwam oog in oog te staan met Rijnvis en schoot de bal tegen de sluitpost aan. Maar de rebound die volgde was voor de clubtopscorer en trok de stand weer gelijk: 1-1. Tol maakte alweer zijn negende treffer van het seizoen.

RKAV Volendam leek de smaak te pakken en was vooral gevaarlijk via de rappe El Yaakoubi. De buitenspelers was zijn tegenstander vaak te snel af, maar liep vaak te lang door met de bal. Maar toen de linksbuiten een goede voorzet gaf op de inlopende Joey Tol leken zijn mislukte acties al snel te worden vergeten. Ware het niet dat Tol van dichtbij over het doel mikte. Dé kans op de 2-1 werd dus gemist. Sparta Nijkerk probeerde vooral in de slotfase van de wedstrijd de druk op te voeren. Met veel corners en dode spelmomenten werd Sparta Nijkerk gevaarlijk, maar Volendam hield goed stand. Het Andere Oranje mocht nog van geluk spreken toen Guido de Graaf op de buitenkant van de paal raakte.

‘Terechte uitslag’

Het bleef bij 1-1 en dat was ook volgens trainer Keizer een terechte uitslag. “Gezien het wedstrijdbeeld is dit een terechte uitslag”, erkent de coach tegen Voetbal Waterland. “Vooraf zou ik inderdaad tekenen voor een punt tegen de koploper. De eerste helft hebben we erg weinig weggeven, maar konden we voorin ook niet veel creëren.  In de tweede helft kwamen we wat meer los, maar komen we toch op achterstand.”

De goede prestaties van zijn ploeg is voor de trainer geen grote verrassing. “Ik heb het al vaker gezegd, maar voor de winterstop hebben wij misschien wel betere wedstrijden gespeeld als vandaag, maar het geluk ontbrak. Toen kregen we genoeg kansen om de wedstrijd te beslissen, maar verloren we de wedstrijd door persoonlijke fouten. Nu is dat anders. We zullen nu deze vorm moeten vasthouden.”