Beker,Nieuws,Slider,Zondag KNVB-BEKER: Purmersteijn kan niet stunten tegen hoofdklasser Sparta Nijkerk en is uitgeschakeld

NIJKERK – Huidig bekerwinnaar Purmersteijn is het niet gelukt om te stunten tegen Sparta Nijkerk. De formatie van trainer Martin van Ophuizen verloor in de eerste ronde van het nationale bekertoernooi met 3-0 in Nijkerk.

Met dank aan: Auwel Prins | Foto: Arjen Gerritsma

Voor de eerste kwalificatieronde van de grote KNVB Beker ging Purmersteijn op bezoek bij Sparta Nijkerk. De zaterdagclub kwam afgelopen seizoen in de hoofdklasse uit en eindigde op de 7e plaats met 45 punten uit 30 wedstrijden en met de doelcijfers van 53 voor en 48 tegen. Aan het hoofd van het vlaggenschip staat vanaf november 2015 oud profvoetballer Marco Roelofsen.

Bij Purmersteijn waar voor het vijfde seizoen de succesvolle trainer Martin van Ophuizen aan het roer staat hebben er enkele mutaties plaats gevonden. Zo heeft de 32-jarige aanvoerder en centrale verdediger Mohamed N’Koubi de schoenen aan de wilgen gehangen en zijn er een viertal nieuwe jeugdige spelers in de selectie opgenomen. Door vakantieperikelen is de selectie sinds kort in training en heeft slechts in juli een oefenwedstrijd tegen de zaterdagtak van RKAV Volendam gespeeld die met 3-1 werd gewonnen.

Voor Martin van Ophuizen was het duidelijk dat het deze middag een heel lastige klus zou worden. In het idyllische stadionnetje van Nijkerk dat werd omzoomd door vele reclameborden stond bij Purmersteijn de van Katwijk afkomstige Richard de Groot onder de lat en vierde ook na een jaar blessureleed verdediger Jordy de Visser zijn comeback.

Ban gebroken

In de eerste 20 minuten was het aan beide zijden duidelijk aftasten geblazen en behoudens in de 12e minuut moest doelman Richard handelend optreden. In de 23e minuut opende Sparta Nijkerk de score. Uit een hoekschop was het de boomlange centraleverdediger Mohammed al Haydar die ongehinderd de bal kon inkoppen die op de paal verdween maar in de rebound was het Jesse Buitenhuis die de bal in de touwen schoot: 1-0.

Het bleef ook in het vervolg van de eerste helft een wedstrijd die vlak was en weinig tot geen doelpogingen opleverde, hoewel Sparta Nijkerk wat meer in het doelgebied van Purmersteijn te vinden was. Nadat in de 41e minuut keeper Richard de Groot een inzet van Donny van der Wal onschadelijk had gemaakt sloeg op slag van rust Sparta Nijkerk nog een keer toe. Een hoge voorzet vanaf de rechterkant verdween in het dichtbevolkte strafschopgebied en in de scrimmage die ontstond wist Janic Makizodila de bal over de doellijn te werken: 2-0.

In de rust had Trainer Martin van Ophuizen wat wijzigingen aangebracht. Gezien het feit dat Sparta Nijkerk achterin vanaf het beginsignaal al de nul achter heilig had verklaard en Sparta met twee aanvallers speelde werd linkervleugelverdediger Alex Treuren opgeofferd voor spits Niels Eijkenaar en debuteerde de jeugdige Martijn van Oers in de plaats van Stefan van Wonderen.

Hatelijke nul

In de tweede helft combineerde Purmersteijn  van achteruit leuk, maar in aanvallend opzicht kon het geen potten breken en hield de Sparta Nijkerk verdediging zich makkelijk staande. In de 62e minuut werd het zelfs 3-0. Vanaf de middenlijn liet Jesse Buitenhuis centraleverdediger Jordy de Visser zijn hielen zien en alleen afgaand op doelman Richard de Groot schoof hij de bal in de rechterhoek en was de wedstrijd in wezen gespeeld: 3-0.

Purmersteijn probeerde in de loop van de tweede helft nog wel de hatelijke nul van het scorebord af te halen maar waren niet bij machte het doelman Brian Willemse echt moeilijk te maken.