2A,2e klasse,Nieuws,Slider,Zondag Dominant Purmersteijn schrikt van slotoffensief Vitesse ’22 en geeft riante voorsprong uit handen

PURMEREND – Een 3-1 voorsprong met nog vijf minuten te gaan, de gehele  wedstrijd domineren en achterin niets weggegeven. Er leek geen vuiltje aan de lucht voor Purmersteijn. Toch flikte Vitesse ’22 in de laatste minuten het onmogelijke en trok de stand gelijk: 3-3.

De vreugde aan Vitesse kant was enorm toen Robin Bakker in extremis  middels een penalty de gelijkmaker tegen de touwen schoot. Want wie de gehele wedstrijd heeft gezien, had Vitesse geen kans gegeven. Purmersteijn greep de ploeg uit Castricum 85 minuten bij de keel en greep die ook volledig dicht. Maar een slotoffensief van Vitesse was genoeg om de Purmerenders met een flinke kater achter te laten.

Trainer Martin van Ophuizen heeft inmiddels een goed beeld van zijn basiself. Zo beschikt de oefenmeester over een volledig fitte selectie. Alleen Bas Vellema (schorsing) en Nick Koopmann (blessure) ontbraken aan de start van het inhaalduel met Vitesse ’22. Mo N’Koubi was hersteld van zijn blessure, waardoor de verdediger de plaats van Jamèl Magnée in het centrum innam.

Eerste kans benut

Het begin ging gelijk op. Toch was het de thuisploeg die nadrukkelijk de aanval zocht en leek na een kwartier spelen de openingsgoal te maken. Clubtopscorer Daniël Schermer mikte echter naast. Niet veel later werd de eerste kans van de bezoekers gelijk benut. Over een vlotte aanval vanaf de rechterkant zag aanvoerder Robin Bakker zijn medespeler Jort Kaandorp vrij staan. De aanvaller bedacht zich geen moment en opende de score: 0-1.

Gezien het wedstrijdbeeld, waarbij Purmersteijn het spel maakte en het meeste balbezit had, was de stand onterecht. Maar duidelijk was dat Vitesse effectief met haar kansen om ging. Op één moment na. Want tien minuten voor de rustpauze leek Purmersteijn op een 0-2 achterstand te komen. Keeper Tim Elmers anticipeerde net iets te laat, waardoor de goalie met doelpuntenmaker Kaandorp in botsing kwam. De beleidsman oordeelde dit als overtreding en legde de bal op de stip. Terwijl iedereen zijn adem inhield was het Elmers die zijn fout goedmaakte en de penalty van Kaandorp keerde. Tot grote opluchting van iedereen met een wit-hart bleef het slechts 0-1.

Vijf minuten voor tijd kwam dan toch de verdiende gelijkmaker. De goed spelende Nick Maijenburg zag Dick Bos uit de rug van de Vitesse-verdediging komen en zette de middenvelder oog in oog met Vitesse-keeper Tom Laan. Bos verschalkte Laan met een bekeken lob en bracht de stand op 1-1. Tevens de ruststand.

Vijfde doelpunt

Eigenlijk was de missie in de tweede helft duidelijk: het veldoverwicht in de score te uiten. En dat lukte. Want ook in de tweede helft was het Purmersteijn die Vitesse in de houdgreep hield. Na een kwartier spelen kwam de verlossende 2-1. Doelpuntenmaker Bos zette Schermer in kansrijke positie en de spits maakte al zijn vijfde doelpunt van dit seizoen. Het duurde niet lang of de withemden leken de wedstrijd in het slot te zetten. Dit keer was het Schermer die Sergio Keizersweerd bediende. De rappe aanvaller schoot diagonaal raak en vierde de 3-1 met een dansje.

De riante voorsprong leek, gezien het spelbeeld, niet meer worden weggegeven. Purmersteijn vergat uit te lopen naar 4-1, 5-1, waardoor Vitesse ’22 mocht hopen op een wonder. In een alles-of-niets-poging van de bezoekers werd de aansluitingstreffer gemaakt. Ondanks dat de assistent-scheidsrechter met de vlag in de lucht stond wegens buitenspel werd de treffer van wederom Kaandorp goedgekeurd: 3-2.

De ploeg uit Castricum rook bloed en ging door met het slotoffensief en bracht de bal nog één keer in. Toen Aram Bakr een voorzet wilde blokken middels een tackle, kwam de bal tot zijn grote schrik op de hand. Voor de tweede keer wees de scheidsrechter zonder twijfel naar de stip. Aanvoerder Bakker nam deze keer de strafschop en met succes: 3-3. De scheidsrechter floot direct na de late gelijkmaker op zijn fluitje voor het laatste fluitsignaal.

De teleurstelling bij Purmersteijn was enorm. In een wedstrijd waar de Purmerenders nauwelijks iets weggaven en kans op kans creëerden had niemand dit ooit zien aankomen. De ploeg van Martin van Ophuizen bezet momenteel de achtste plaats met zeven punten uit zes wedstrijden.