3B,3e klasse,Nieuws,Slider,Zondag Zondag 3B: SV Beemster schrijft geschiedenis met kampioenschap en promotie naar de tweede klasse; RKAV Volendam verslagen

Zondag 3B: SV Beemster schrijft geschiedenis met kampioenschap en promotie naar de tweede klasse; RKAV Volendam verslagenVOLENDAM – 27 mei 2018 zal met dik gedrukte letters in de geschiedenisboeken van SV Beemster worden geschreven. Zondag werden de Beemsterlingen kampioen in de zondag derde klasse B en zal voor het eerst in de historie van de club uitkomen in de tweede klasse. Door een 0-1 overwinning behaalde de ploeg van Klaas Lamberts de titel op het terrein van RKAV Volendam. 

Wie had dat aan het begin van dit voetbalseizoen gedacht? SV Beemster met de schaal in de derde klasse. Weinig mensen zullen hun geld op de Blauwe Reigers hebben ingezet, maar het is toch echt gebeurd. Doordat nummer twee VVW uiteindelijk ook nog eens met 3-3 gelijkspeelde, had het aan een punt genoeg, maar om aan alle onzekerheid een eind te maken werd er op eigen kracht de drie punten binnen gehaald.

De bloemen, de champagne, de blauwe shirt met ‘Kampioen 2017/2018’, de meegereisde supporters, maar vooral de ontlading na afloop lieten zien erg Beemster er mee bezig was. Er vertrokken twee volle bussen met supporters en spelers naar het vissersdorp en hebben er alles aan gedaan om de schaal te pakken. En met succes. Want voor het eerst sinds het bestaan van de club promoveert het naar de tweede klasse.

Akkoordjes

Dat Volendam geen rode loper zou uitleggen was duidelijk. De ploeg van Berry Smit kon bij een overwinning en een gunstig resultaat bij Hercules Zaandam tegen VVW ook kampioen worden en zagen een dag eerder hoe mooi het is om kampioen te worden (RKAV Volendam zat. werd kampioen in de zaterdag eerste klasse, red.). Over akkoordjes werd niet gesproken en beide teams gingen er vol tegen aan.

Met zeker 500 toeschouwers trapten beide ploegen af onder hoogspanning. Met de mobieltjes in de handen om beide dug-outs heen om de tussenstand in Zaandam bij te houden werd de eerste helft tactisch schouwspel vol vechtvoetbal. Beemster creëerde in de eerste helft de grootste kansen, maar de mooiste redding was voor uitblinker Pascal Fokkema aan de andere kant op de inzet van Nick Water. De bezoekers drongen aan, maar scoren deed het niet. Een aderlating was het uitvallen van Bart Goes aan de kant van Beemster. De middenvelder moest met een knieblessure naar de kant; de gretige Max Engelgeer kende een sterke invalbeurt.

Met een terechte 0-0 tussenstand werd er gerust.

Inmiddels was duidelijk dat VVW voor stond bij rust, waardoor Beemster moest winnen om kampioen te worden. En zo werd er ook gevoetbald. Toen er langs de kant door een klein groepje Volendam-supporters werd gejuicht omdat het 2-2 stond bij VVW kon het alle kanten opgaan. Nu konden de gastheren ineens ook nog kampioen worden. Toch was het Beemster die op voorsprong kwam. Beemster-topscorer Frank Pieters was Matthijs Bond en Marcel Koning te snel af en werd gevloerd binnen de zestienmeterlijnen: strafschop. Onder enorme druk pakte Roy Klop de bal op en legde de bal op de stip om vervolgens koelbloedig de 0-1 te maken. De ontlading was logischerwijs enorm en werd gevierd met het meegereisde Beemster-publiek.

Redding

Vervolgens was het vooral de thuisploeg dat de klok sloeg. Met aanvoerder Gerry Koning voorop. De middenvelder nam zijn ploeg op sleeptouw en had zelfs dé mogelijkheid op de gelijkmaker, maar keeper Fokkema maakte misschien wel zijn belangrijkste redding in zijn carrière tot blijdschap van het meegereisde Beemster-publiek. Oog-in-oog met Koning en vijf meter van het doel koos Fokkema de goede hoek en klemde de bal vast, waar iedereen eigenlijk een doelpunt verwachtte.

De goed fluitende scheidsrechter floot voor het eind en het blauwwitte-feest barstte los. Beemster is kampioen en komt volgend seizoen uit in tweede klasse; de dorpelingen schrijven geschiedenis! Een prestatie van formaat. Naast een klein feestje in Volendam zelf, ging de ploeg de platte kar op en vierde de titel met het hele dorp.

Trainer Klaas Lamberts zet een unieke prestatie neer om in zijn eerste seizoen de titel te pakken met zijn ploeg Beemster. De oefenmeester wist al hoe het was om kampioen te worden, maar nog niet in de derde klasse. Ook aanvoerder Arno Helder kon zijn tranen niet bedwingen. De ras-echte Beemtsterling speelde nog niet zo lang geleden in de vijfde klasse en mag volgend seizoen drie klasse’s hoger aantreden.

RKAV Volendam heeft nog altijd kans om te promoveren. Dit zal in de nacompetitie moeten gebeuren tegen ZAP.