Nieuws,Slider,Waterlands trots Mart Lieder vervolgt loopbaan in Zwitserland: “Ik wil nu gaan knallen!”

Mart Lieder vervolgt loopbaan in Zwitserland: “Ik wil nu gaan knallen!”PURMEREND – Mart Lieder speelt komend seizoen in Zwitserland. Dat heeft de geboren Purmerender bevestigd tegen Voetbal Waterland. Lieder ruilt FC Dordrecht in voor FC Aarau, waar hij een contract voor één jaar heeft getekend met een optie tot nog een jaar. 

 Door: Voetbal Waterland/Daniël Gontha

Voor de 25-jarige spits werd het een lange zomer. Niet zozeer om het feit dat het lastig was om een nieuwe club te vinden, maar ook omdat Lieder een aantal wedstrijden voor het einde naar het tweede team werd gezet. “Het kwam erop neer dat ik mijn contract niet wilde verlengen en dat werd niet gewaardeerd”, blikt Lieder terug met Voetbal Waterland. “Toen ben ik voor mezelf gaan trainen, tussendoor nog op vakantie geweest en daarna weer verder gaan trainen.”

“Naarmate de weken vorderden begon het bij mij toch wel weer te kriebelen. Zelf twijfelde ik nooit of er wel een nieuwe club zou komen, maar omdat iedereen om je heen benieuwd was of ik al rond was met iets nieuws, begin je steeds meer te twijfelen of die club wel komt.”

FC Volendam

Het had ook anders kunnen lopen. FC Volendam had al eerder geïnformeerd naar de diensten van Lieder. “Maar daar wilde ik mee wachten. Achteraf misschien stom, maar later hoorde ik dat ze Jack Tuijp hadden terug gehaald.”

“Ik kwam er snel achter dat ik niet in de positie zat om dingen te eisen. Ik stond overal voor open: eredivisie, Jupiler League en het buitenland.  Ik merkte dat de clubs uit de eredivisie niet zo happig waren. Toen werd ik benaderd door een Zwiterse zaakwaarnemer.”

Het bleek te gaan om FC Aarau. De club degradeerde afgelopen seizoen uit de hoogste divisie uit Zwitserland ‘Super League’ en speelt komend seizoen dus in de ‘Challange League’. Vervolgens ging het snel. “Nog diezelfde week ben ik overgevlogen en trainde ik mee. Vervolgens heb ik met de trainer gepraat en merkte ik dat hij mij er graag bij wilde hebben. Ze zochten een spits en dat ben ik nu dus.”

“Om eerlijk te zijn had ik nog nooit van FC Aarau gehoord. De competitie is daar al begonnen. Maandag speelde ze de eerste wedstrijd met 1-1  gelijk tegen Wohlen. Ik was erbij en merkte dat het een echte familieclub is met ook een harde kern in het stadion. Mooi is dat!”

“Mijn kansen? Ik heb rugnummer 9 gekregen en ben hun enige spits. Ik geef mezelf dus een grote kans. Hun doelstelling is om zo snel mogelijk terug te keren op het hoogste niveau.”

Na twee seizoen bij RKC (grotendeels geblesseerd) en FC Dordrecht (kansloos gedegradeerd) hoopt Lieder dat dit zijn jaar wordt. “Ik wil nu gaan knallen! Bij RKC en FC Dordrecht werd het niet zoals ik had verwacht, ondanks dat mijn eerste jaar bij RKC echt top was. Mijn persoonlijke doel? Vooral om weer met plezier te gaan voetballen. Natuurlijk ook om me weer in de kijker te spelen, maar vooral om te doen waar ik goed in ben.”

Concurrentie

De 25-jarige speelde eerder in de jeugd van FC Purmerend, Hollandia en FC Volendam. Toen de aanvaller in de senioren bij Purmersteijn opviel, was het eredivisionist Vitesse die als eerst bij hem aanklopte. Zonder enige twijfel koos Lieder voor de Arnhemmers en maakt niet gek lang daarna zijn officiële debuut tegen NEC.

Mede door de moordende concurrentie van onder andere Wilfried Bony, Mike Havenaar en Marcus Pedersen, kwam hij nauwelijks aan spelen toe. RKC Waalwijk zocht een nieuwe spits en zag in Lieder de gewenste nummer negen. Na een prima eerste jaar, begon zijn tweede seizoen rampzalig.  Nog voordat het seizoen begonnen was, scheurde de jonge Purmerender zijn kniebanden af en kwam de rest van het jaar niet meer in actie door deze hardnekkige blessure.

Promovendus FC Dordrecht nam Lieder over, waar hij regelmatig aan spelen toe kwam. De club vocht echter een oneerlijke strijd tegen de machtige en vooral rijkere clubs uit de Eredivisie, waardoor zij kansloos degradeerden.